Poc sabem de la majoria dels grups ètnics que vivien i viuen a l’Àfrica abans de l’colonialisme europeu. És més, poc sabem sobre el continent avui, però què en sabem del seu passat? És habitual que fins i tot ens preguntem quina és la història d’Àfrica abans de la Conferència de Berlín que va iniciar la seva ocupació militar; i avui els grups ètnics són part d’aquesta història viva que es divideix en 54 estats de recent creació. Coneix una mica sobre la història de el continent africà i les principals tribus d’Àfrica.

--------HISTORIA--------

Sol dir-se que, durant la Prehistòria, l’origen es troba a l’Àfrica, i després? Hi ha tres grans períodes històrics: de l’any 3.000 ANE a l’500 NE, quan es dóna la caiguda dels grans imperis de l’Antiguitat, l’Edat Mitjana Africana (500 NE – 1.500 NE), que correspon a l’edat daurada -la expansió de la cultura berber, la influència àrab i islàmica i el contacte amb perses i indis- i la intervenció europea que va iniciar el rei portuguès Enric el Navegant a mitjan el segle XV.

No obstant això, entre l’auge i caiguda del Regne d’Aksum (s. I – VII NE) i l’aïllament i inici de l’empobriment de les crisis iniciades al segle XV, hi ha una rica història en la qual l’Àfrica resplendeix: una història obviada on bona part de la seva població escriu molt abans que Europa, on es parlen entre 2.000 i 5.000 llengües en quatre grans famílies lingüístiques, amb milers d’estils arquitectònics i artístics i avenços d’enginyeria. Fins i tot al segle XVIII, el filòsof alemany Georg Hegel va dir: “El que entenem pròpiament per Àfrica és quelcom aïllat i sense història, sumit encara completament en l’esperit natural, i que només pot esmentar aquí, al llindar de la història universal “. Però Hegel estava completament equivocat.

-----3 POBLES MES ------------CONEGUDAS-------

# 1. El poble zulu

Els zulus estan organitzats en comunitats patriarcals i polígames; el poble zulu es troba assentat avui, principalment, a la província de KwaZulu-Natal (Sud-àfrica) amb petits grups ubicats també a Moçambic, Zimbabwe i Zàmbia. Fundat el 1709, entre els segles XVIII i XIX el Regne Zulu es va estendre com monarquia al llarg de la costa de l’Oceà Índic des del Riu Tugela al sud fins al Riu Pongola al nord sota el comandament de Shaka Zulu, que va arribar a enfrontar ia vèncer en diverses batalles contra l’Imperi britànic. 

# 2. els tuaregs

Los tuaregs son un pueblo nómada bereber conocido como los hombres azules del Sáhara por sus vestimentas. Se mueven en grandes grupos por el desierto, buscando en cada estación aquellas regiones más convenientes donde vivir. Practican el Islam por influencia histórica de Oriente, si bien se trata de un Islam que cuenta con creencias animistas no ortodoxas.

# 3. massai

Els massai han mantingut certa presència als mitjans per la seva cultura seminòmada i l’interès per les seves tradicions. En l’actualitat, es divideixen en 5 clans entre Kenya i Tanzània amb una població total de més de 800.000 persones. Abans de la colonització, els massais eren un poble guerrer; però, avui es dediquen a la pastura. Tot i així, mantenen moltes de les tradicions: el sistema polític d’ancians, la circumcisió i la brutal ablació, contra la qual molts massai ja lluiten.

-----POBLES QUE ENCARA NO SON TAN CONEGUDES-----

• L’ètnia himba (Kunene, Namíbia)
La llar dels himba es troba a la regió de Kunene, Namíbia; la regió és d’una aridesa que no permet cap tipus d’activitat agrícola. Per això, l’ètnia himba es dediquen a la cria de bestiar, conservant l’estil de vida tradicional.

• El poble hamer (Etiòpia)
Els hamer viuen a sud d’Etiòpia de l’agricultura i la ramaderia. Són polígams, si bé la primera dona és aquella que té cura de la família (economia, educació, presa de decisions, etc.). 

 L’ètnia mursi (Etiòpia)

També a Etiòpia, els mursi, dedicats a la cria de bestiar i l’agricultura, mantenen una forta relació amb les creences animistes. Destaquen les dilatacions amb plats d’argila a les orelles i els llavis, així com el seu costum de pintar-se el cos diverses vegades a el dia per expressar els seus estats d’ànim.

• Els exiliats Daasanach
A la Vall de l’Omo, també trobem aquesta curiosa ètnia etíop que es defineix per ser exiliats d’altres comunitats. La seva unió es deu a la recerca de suport i protecció d’uns i altres; són seminòmades dedicats a la pastura que han canviat part de les seves creences amb l’arribada dels productes manufacturats, els deixalles reciclen per crear elaborades perruques: xapes, rellotges de polsera, forquilles i tot tipus de peces de plàstic i metall que converteixen en decoració.

Com has pogut comprovar, aquestes set comunitats només són un petit exemple de la diversitat de tribus que trobem a l’Àfrica